Keicar4Life 660t Hall of FAME

Keicar4Life 660t Hall of Fame 2015(Based on SDB season 2015, 1/4 Mile Drag)...... #1 ADD by Ann Garage / Zhaa Garage , 12.910s ...... #2 MAN by Liena Racing , 14.1s .... #3 AEU by Ann Garage/Zha Autogarage , 14.8s ..... #4 ? ..... #5 ? ..... more coming soon .......(UPDATE October 2015)

Welcome #keicardragaddict #keicartrackjunkie

Welcome #keicardragaddict #keicartrackjunkie

Sunday, October 10, 2010

Borak-borak Engine Management untuk Keicar korang ..



Ramai dah menitik beratkan pasal engine management nih, zaman dulu boleh kira berapa kerat jek yang nak pakai ... cukup sekadar set minyak rich pastu upboost kaw2 , akhirnya terburai ler engine. Zaman dah berubah , masing2 dah sedar akan kepentingan bende ni , ramai dah start beli paling bodoh pon SAFC 1 ... yang paling gempak Haltech Platinum huhu.

Memandangkan skang nih dah ramai berlumba pakai ..ada gak persoalan pasal SAFC 1 , SAFC 2 & E-MANAGE ...aku saje nak citer skit nih sebab ketiga2 bende nih memang dalam bajet geng2 yg berpendapatan sederhana..if ada nak tambah or nak btulkan sila reply , kita disini nak belajar sama2 bukan aku nak jadi lecturer nak ajar org ..aku pon bukan terer sangat.

Ok , berbalik kepada cerita tadi , ape yg aku dapat beza kan memandangkan aku pon pengguna E-manage nih aku nak listkan ape perbezaan antara ketiga2 bende nih.

SAFC 1 - Bleh set minyak ( Point set minyak sape tau reply sini) , Ignition takleh set
SAFC 2 - Bleh set minyak tapi point banyak dari SAFC 1( Point set minyak sape tau reply sini) , Ignition takleh set
E-Manage - Bleh set minyak tapi point banyak dari SAFC 1 & 2( Point set minyak sape tau reply sini) , Ignition boleh set if pakai Race Fuel lagi best banyak bleh adjust...

Kos DYNO tuning lak :-
SAFC 1 & 2 - Max pon RM200
E-Manage - Min RM300

Dari apa yang kita dapat tgk ...if sekiranya tak mampu pakai E-Manage ..try ler cari atleast SAFC 2 ...tak rugi kalo pakai pon...nanti if poket kering leh jual gak .

So tepuk dada tanye selera ..mane satu nak pakai & ikut kemampuan ler ,,, kang ada plak kete tersadai takde duit nak tune...

ps- Next kita cerita pasal Stand Alone Engine Management lak (Haltech , Microtech etc)

Keicar4Life
Fitri



9 comments:

  1. betul.. dlu zaman style kampung2, set minyak rich2 pastu up boost.. pkai smpai engine pecah.. hahhaa.. lepas tu mulalah desas-desus pentingnya management nie..

    neway aku da penah pakai safc 5button, safc1 and now safc2.. e-manage je lum smpai seru lagi.. btw safc 1 8point, safc 2 12 point. safc neo 16point..

    good write-up.. lets share more.. =D

    -revv-

    ReplyDelete
  2. haha tq for the reply .... btul ape yg ko ckp tuh ,,dulu2 ,,set minyak rich pastu belasah ,,, silap2 eng kebabom,,,or head crack hehe ... pada aku if nak pakai emanage tak mampu ...pakai safc 2 or neo pon dah memandai ,,,ehhe
    -fitri-

    ReplyDelete
  3. dulu lain skrg lain....motosport skrg mcm lwn $ je...sape $ bnyk atau sanggup klur $ dpt la rase teknologi terkini...

    aku je x dpt ikut semua ni...dpt pakai ecu ketik pun dah kire memadai...

    ReplyDelete
  4. haha bro janji msports yg penting layan ikut kemampuan ...kang terover buat susah bini/anak or awek or mum dad hehe ...

    ReplyDelete
  5. aku pakai 5 button je,
    bajet ciput..
    xpe janji motorsports..!!
    (ala xde icon lak nak letak)

    ReplyDelete
  6. hhahha yup ,,,kita main ikot bajet kita ,,,jangan jadi hamba kepada kete kita sudah ,,,

    ReplyDelete
  7. ekzos meletup..time timing rendah..ada yg ckp minyak lbh.ada yg ckp plug kong.ada yg ckp cr afc tuning blk kasi cun...
    aku tkar plu pn ada mcm tu gak....what wrong???

    ReplyDelete
  8. tuning laa tuh ,,,, kurang kan minyak kat safc or ..kalo tak pakai safc turunkan minyak ,,,kat fuel regulator ,,,if tak pakai kedua2nya ,,,maksudnya kene pakai laa salah satu ,,,if ko dah pakai kedua2nya ,,,try cek cable plug ,,,maybe bocor ..coil ,,,or distributor ,,,

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete